ΜΕΡΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΛΑΤΣΟΥΝΑ (ΛΑΚΗ ΒΑΡΑΚΑ)

Κατηγορία: ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΙΚΑ

      Ήξερε καλά ο κουμπάρος μου ο Λατσούνας ότι οι λιμνίσιες λιχουδιές, ειδικά με νησιώτικες συνταγές και με σεφ την Μπάρμπαρα, μου άρεσαν ιδιαίτερα, και με την πρώτη ευκαιρία, πολύ συχνά, μας τραπέζωνε στην αυλή του σπιτιού του εκεί στο Σαράι. Το χέλι στα κάρβουνα απαραίτητος μεζές στο τραπέζι, και ολόφρεσκα σύκα από τη συκιά της αυλής για επιδόρπιο. Και φυσικά πολύ μουσική και τραγούδι. Μετά το φαγοπότι μας περνούσε με το καίκι του στην Ντραμπάτοβα αφού πρώτα μας έκανε μια βόλτα γύρω από το νησί.

     Κάποιες φορές, και ενώ ήμουν στη δουλειά, λίγο πριν το μεσημέρι χτυπούσε το τηλέφωνο. Στην άλλη άκρη ο Λατσούνας να με καλεί να κατέβω στο Μώλο. Τον θυμάμαι να πλησιάζει και να αράζει το καίκι του στου Μαβίλη, φέρνοντάς μου ολόκληρο ταψί με κυπρίνο πλακί, με αυστηρή νησιώτικη συνταγή, «έτσι για μεζέ», όπως έλεγε. Σε μια γωνιά του ταψιού η Μπάρμπαρα είχε φροντίσει με ιδιαίτερο μεράκι να βάλει το αυγοτάραχο δημιουργώντας και ντεκόρ, πέρα από τις προκλητικές μυρωδιές και την γεύση.

    Όλοι οι μερακλήδες της υπηρεσίας, μετά το γραφείο, μαζευόμαστε εκεί στο τσιπουράδιο του Καμονά και το απολαμβάναμε δεόντως.....

    Α ρε Λατσούνα να ‘ξερες πόσο μου λείπεις!