ΑΡΓΥΡΗΣ ΜΑΝΤΖΙΟΣ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

     Το διηγηματικό ρεπορτάζ είναι ένα είδος δημοσιογραφικού κειμένου που συνδυάζει στοιχεία αφήγησης και ανάλυσης με την περιγραφή γεγονότων ή καταστάσεων της τρέχουσας επικαιρότητας. Αντίθετα με το αντικειμενικό ρεπορτάζ που επικεντρώνεται στην παρουσίαση απλών γεγονότων, το διηγηματικό ρεπορτάζ προσθέτει στοιχεία αφήγησης για να δώσει έμφαση στην ανθρώπινη εμπειρία, το περιβάλλον, τα συναισθήματα, τον πολιτισμό και άλλα στοιχεία που περιβάλλουν τα γεγονότα.

     Πολλές φορές ο προφορικός λόγος επηρεασμένος από άσκηση πολιτικής ή δικηγορίας, δεν αφήνει περιθώρια να ανακαλύψουμε υποκρυπτόμενο ταλέντο συγγραφής. Ίσως επειδή είναι ένας τρόπος έκφρασης, απόλυτα φορμαλιστικός, αναντίρρητος και χωρίς ζωντάνια με λίγο ή καθόλου πάθος, συναίσθημα ή φυσικό ρυθμό. Σε γενικές γραμμές, είναι κανόνας, ο ξύλινος λόγος δεν κατορθώνει να συγκινήσει το κοινό, καθώς λείπει η αυθεντικότητα, η ζωντάνια και η ανθρώπινη διάσταση.

     Εδώ έρχεται ο Αργύρης Μάντζιος, με πλούσια πολιτική και δικηγορική καριέρα, να διαψεύσει τον κανόνα, ενεργώντας κάτω από την επήρεια «βαλβίδας αποσυμπίεσης και φαρμακευτικών ουσιών που παραλύουν τις αντιστάσεις και απελευθερώνουν το μυαλό αλλά και την ψυχή», όπως λέει ο ίδιος. Αφού μας ξάφνιασε τελευταία με την διηγηματική του συγγραφή, επανέρχεται, πάντα σαν τριτοπρόσωπος αφηγητής, με ιδιότυπες περιγραφές στιγμών και χαρακτήρων, ενσωματώνοντας, αυτή τη φορά, την τρέχουσα επικαιρότητα σε διήγημα, και πάντα με τον προσφιλή του πλάγιο λόγο. Είναι ίσως ο πρώτος, ή από τους πρωτοπόρους, που λανσάρει, με αυτόν τον τρόπο, το διηγηματικό ρεπορτάζ επιδιώκοντας με απόλυτη επιτυχία να κεντρίσει το ενδιαφέρον του αναγνώστη με τη χρήση λογοτεχνικών στοιχείων, όπως περιγραφές, διαλόγους και αφηγηματικά στοιχεία με σκοπό να προσφέρει μια πιο πλούσια εμπειρία στον αναγνώστη και να τον καθηλώσει με την αφήγηση.

     Ήδη τα μέχρι σήμερα δείγματα γραφής, αξιολογούν απόλυτα το υψηλό επίπεδο διηγηματοραφίας, αλλά και τελευταία το επίπεδο της διηγηματικής ειδησεογραφίας. Πεδίο λαμπρό για τους εκδοτικούς οίκους!